A0 formaat

Wat is A0 formaat?

De afmeting van het A0 papierformaat is een van de meest gebruikte formaten in de reclame drukwerk branche. Het oppervlak van een A0-poster komt exact overeen met één vierkante meter en is de basis van de A-serie papierformaten. De afmeting van A0 formaat is 841 x 1189 mm of 84,1 x 118,9 cm. 

De A-serie poster en papierformaten zijn in 1975 vastgesteld als de internationale standaard beter bekend als de ISO216 standaard. Het A0 formaat is de grootste in de serie van de A-papierformaten. De norm die zich uit in de verhouding in lengte en breedte word ook gebruikt voor het A4-formaat papier.

Het A0 formaat is een populair formaat voor het printen en drukken van:

  • A0 posters voor driehoeksborden
  • A0 posters voor two signs
  • A0 reclamezuilen
  • A0 NS abri’s op stations
  • A0 bouwtekeningen in de architectenbranche
  • A0 lijn- bouw- en CAD-tekeningen

Afmeting A0 papierformaat

De grootte van het papierformaat wordt aangegeven met nummers. De bekendste hierbij is de A-serie. Naast deze A-serie papierformaten zijn er nog verschillende andere series, die de grootte van het papier aangeven. In onderstaand artikel wordt ingezoomd op het A0 formaat.

A0 formaat
A0 formaat driehoeksborden

Het A0 formaat wordt veelal gebruikt in de reclamewereld. Het is het grootste A-formaat met een oppervlakte van 1 vierkante meter. Mede hierdoor is het uitermate geschikt voor posters in de reclamewereld, maar ook bouwkundige bureaus maken gebruik van het formaat voor het afdrukken van bouwtekeningen. Door de grote van het papier kan gedetailleerde informatie op het papier worden weergegeven. De afmeting van het A0 formaat is:

  • 118,9 x 84,1 cm. 
  • 1189 x 841 mm 
  • 1,189 x 0,841 meter

Waarvoor gebruikt men het A0 formaat?

Hieronder hebben we een aantal voorbeelden van het A0 papierformaat in de praktijk:

Waar kan ik het A0-formaat afdrukken?

Om op A0 formaat te printen is het belangrijk om vooraf te kijken of de printer die je gebruikt de capaciteit heeft om dit proces te voltooien en natuurlijk moet het papier met een minimale breedte van 84,1 cm aanwezig zijn. Heb je niet de beschikking over een groot formaat printer die A0 formaat kan afdrukken is het altijd de mogelijkheid om naar een (internet) drukker te gaan. Door de opkomst van internet kan je tegenwoordig kan je eenvoudig zelf online posters drukken. Het aanbod van online drukkers groeit met de dag en de levertijden worden steeds sneller.

A0 formaat papierformaten
Afmeting van het A0 formaat

Waar kan ik een template voor het A0-formaat downloaden? Bekijk de Adobe InDesign poster templates download pagina

Download een gratis InDesign template ook wel werktekening genoemd voor het maken van een A0-poster op de A0 poster formaat template pagina

Scroll naar boven