A2 formaat

Wat is A2 formaat?

Voor papier geldt: hoe kleiner het cijfer naast de A, hoe groter het papier Een A2 formaat papier, is dus heel wat groter dan een gewoon A4’tje. Het A2 posterformaat, wordt zo genoemd omdat het de ideale formaat heeft om posters op te laten afdrukken, maar hoe groot is dat nu juist? De afmeting van A2 formaat is 420 x 594 mm. Bekijk de afmetingen van het A2 papierformaat in cm en inch hieronder op de pagina.

Waarvoor gebruik je het A2 formaat?

Je kan posters op papier laten afdrukken in verschillende formaten. Veel bedrijven maken gebruik van papier om allerlei belangrijke zaken af te drukken, zoals contracten en papier voor presentaties. Hierbij is het dus belangrijk dat er voor de juiste papiergrootte wordt gekozen. Maar ook voor persoonlijk gebruik heb je vaak geprinte zaken nodig. Toch is het niet altijd makkelijk om het juiste formaat te kiezen, er zijn namelijk veel verschillende keuzes beschikbaar. Zo heb je het meest voorkomende A4 formaat, dat handig is voor het uitprinten van cursussen, wegbeschrijvingen, recepten en nog veel meer. Maar je kan ook kiezen voor een A2 (er zijn natuurlijk nog veel andere opties waaruit je kan kiezen). Je hebt vast al wel eens over het A2 formaat gehoord, maar voor wat wordt dit formaat nu juist gebruikt en wat kan je er mee doen?

A2 formaat afmeting
A2 formaat afmeting is 420 x 594 mm

Het A2 papierformaat is het posterformaat

Het A2 formaat wordt dus vaak gebruikt voor zakelijke doeleinden, omdat het een standaard maat is voor posters. Naast A2-posters gebruikt men het A2 formaat voor tal van andere doeleinden:

In de creatieve business

Het A2 formaat is ideaal voor te gebruiken in de modewereld. Voor het ontwerpen van kledij is een A4 namelijk veel te krap. De creaties van de ontwerpen komen veel beter tot hun recht als ze geschapen worden op een A2 papierformaat. Maar het A2 posterformaat kan ook voor vele andere creatieve doeleinden gebruikt worden. Dit papierformaat is namelijk ook ideaal om te gebruiken voor het opschrijven van creatieve gedachten. Denk bijvoorbeeld aan brainstormen met je collega’s.

Andere belangrijke zakelijke toepassingen

Ook voor andere bedrijven komt het A2 posterformaat handig van pas. In bedrijven worden er namelijk met regelmaat presentaties gehouden. Allerlei ideeën worden dan aan een andere partner voorgesteld. Om een presentatie te geven is het belangrijk dat de ideeën duidelijk en overzichtelijk naar voren komen. Hierbij is het gebruik van aan A2 poster dus geen slecht idee. Op zo’n formaat is er ruimte genoeg om de ideeën op een goed zichtbare manier te presenteren. Ook in de reclamewereld komt dit formaat van pas; veel reclameposters worden namelijk in het A2 formaat gemaakt. Dit komt omdat het formaat groot genoeg is om op te vallen en duidelijk zichtbaar te zijn, maar tegelijkertijd ook niet te groot is. Zodat je de poster op vele plaatsen kan bevestigen. Het formaat wordt zo bijvoorbeeld vaak gebruikt als lichtbakposter. Een lichtbakposter is een poster die geplaatst wordt in een lichtbak. De poster wordt dus niet blootgesteld aan zware weersomstandigheden, en gaat daarom extra lang mee.

Persoonlijk gebruik

Ook voor persoonlijk gebruik kan het formaat handig van pas komen. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen posters laten maken. Als je een poster in de winkel zal kopen, zal je al meteen heel wat geld moeten neerleggen. Zelf zo’n prachtige poster laten afdrukken bespaart je dus geld. Daarnaast kan je ervoor zorgen dat je exact de poster bezit die je wilt. In de winkels moet je kiezen uit bepaalde vooraf opgemaakte posters, maar als je hem zelf laat afprinten dan zijn de mogelijkheden eindeloos. En niet alleen posters als decoratie zijn mogelijk. Geef je binnenkort een feestje en wil je graag zoveel mogelijk mensen bereiken? Dan kan je reclameposters van het evenement of feest laten afdrukken. Een goed samengestelde poster met het juiste formaat zal je zeker helpen om meer mensen naar het evenement of feest te lokken. Een ideale tool voor promotie van je bijeenkomst of evenement.

Het uitprinten van een A2 posterformaat

Niet elke printer heeft de mogelijkheid om A2 formaten af te printen. Alles hangt natuurlijk af van hoe vaak je van plan bent om zo’n A2 poster af te printen. Als het maar voor af en toe is, is het misschien beter dat je je A2 poster laat afprinten bij een gespecialiseerde copyshop, want een printer die A2 posterformaat papieren print is namelijk erg prijzig.

Wat is het A2 formaat in cm, mm en meter?

  • A2 formaat in millimeters: 420 x 594 mm
  • A2 formaat in centimeters: 42 x 59,4 cm
  • A2 formaat in meters: 0,42 x 0,594 m

Waar kan ik een template voor het A2-formaat downloaden? Bekijk de Adobe InDesign poster templates download pagina

Scroll to Top