Wat is A4 formaat?
Het A4 formaat is het meest gebruikte formaat wereldwijd. De 4 uit de het formaat staat voor het aantal dat het A0 formaat word gehalveerd. Het A4 formaat heeft een oppervlakte van ½ × ½ × ½ × ½ = 1/16 m² en dezelfde lengte breedte verhoudingen als het A0 formaat. A4 formaat heeft een afmeting van 210 x 297 mm. In de volksmond word het A4 formaat ook wel het ‘A4-tje’ genoemd. Buiten Europa en Japan heeft men een andere standaard als het A4 formaat ook wel bekend als de US letter.
Het meest gebruikte grams gewicht van een A4 is 80 grs. papier. Een benaming die is afgeleid van een het grams gewicht dat een m² weegt.
Wat is het A4 formaat in de verschillende rekeneenheden?
- A4 formaat in millimeters: 210 x 297 mm
- A4 formaat in centimeters: 21 x 29,7 cm
- A4 formaat in meters: 0,21 x 0,297 m
A4 papierformaat het meest begeerde stuk papier?
Papier, is niet meer weg te denken uit ons leven. En dan vooral het A4 papierformaat neemt een belangrijke plaats in ons leven in. Waarom? Eenvoudigweg om de reden dat A4 formaat de meest handzame papiermaat is. Het wordt gebruikt om brieven te schrijven, maar het wordt vooral gebruikt als printpapier.
Waarvoor gebruikt met het A4 formaat?
Het A4 formaat wordt niet alleen gebruikt als printpapier, het wordt voor nog veel meer doeleinden gebruikt. De meest gangbare gebruiksmanieren vind je hieronder op een rijtje.
A4 printen:
A4 formaat papier is zelfs zo belangrijk in een mensenleven, dat de meeste printers speciaal ontworpen zijn met een papierlade van dit formaat. Je kunt zwart-wit printen of kleuren printen maken.
A4 drukken:
A4 papier wordt als drukwerk vooral gebruikt voor briefpapier en folders, maar ook voor magazines, kalenders en menukaarten. Magazines zijn ideaal voor open dagen of als je je wilt promoten op een beurs. Ook een kalender is uitstekend promotiemateriaal en kun je heel gemakkelijk weggeven aan klanten. Het A4-tje is heel geschikt voor een menukaart vanwege zijn compacte formaat.
A4 flyer:
Wil je een flyer maken, dan wordt er doorgaans gebruikgemaakt van het A5 papierformaat. Maar wil je veel informatie in één keer kwijt, dan is juist het A4 papierformaat zeer geschikt. Een flyer kan je zowel enkelzijdig als dubbelzijdig laten bedrukken.
A4 affiche:
Een affiche wordt ook wel een aanplakbiljet genoemd en is vergelijkbaar met de poster, maar het het verschil dat een affiche doorgaans het formaat van een A4-tje heeft. Met een affiche wil je de aandacht trekken van veel mensen.
A4 poster:
Als je een boodschap wilt verspreiden via een poster, dan moet hij gelijk in het oog springen. Daarbij is de keuze van het formaat papier heel belangrijk. Een A4-tje zal dan veel minder opvallend zijn, dan het A3 formaat of groter papier formaat.
Voor het opmaken en ontwerpen van een flyer of poster op A4 papierformaat kan je hier een InDesign template downloaden
Wat is het gewicht van het A4 formaat papier?
Een A4 papier is in verschillende gewichten verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit 80, 90 of 100 grams papier. Als je iets wilt laten drukken dan krijg je doorgaans de vraag voor welk gewicht papier je kiest. Het gewicht bepaalt de dikte van het papier. Wil je luxe en professionaliteit uitstralen, dan kies je voor een hoog gewicht. Het 90 grams papier wordt eigenlijk standaard als briefpapier gebruikt.
Leuke weetjes over het A4-tje:
Misschien weet je het allang, maar A4 is twee keer zo klein als het A3 formaat en twee keer groter dan het A5 (flyer) formaat. Het grootste formaat papier in de A-serie is A0, dat een oppervlakte heeft van 1 m². A4 papier heeft een afmeting van 29,7 cm x 21,0 cm. Maar wist je dat ons A4 papier iets verschilt met het Amerikaanse formaat A4?
Het A4-tje heeft ook geen standaard aantal pixels, het wisselt. De hoeveelheid pixels hangt samen met de PPI of DPI, dat is niets anders dan het aantal pixels per inch. Hoe hoger de PPI/DPI is, hoe meer pixels het papier bevat en hoe scherper de afdruk wordt.
- Bekijk de A4 formaat template pagina en download een gratis InDesign template voor je A4 flyer of poster.
- Voor aanvullende informatie over het A4 formaat op Wikipedia: Wat zegt men op Wikipedia over het A4 papierformaat?