Abri formaat

Wat is abri formaat?

Het abri formaat is een veelgebruikt formaat in billboards en het in het woord zegt het al: abri’s. Abri betekent wachthuisje en in het openbaar vervoer ook wel bekend als een tramhalte of bushokje. De afmeting van abri formaat is 1185 x 1750 mm.

abri formaat
Abri billboard formaat in Amsterdam

De meeste mensen hebben weleens gehoord van het papierformaat A4. Dat is de standaard grootte van printerpapier in Europa. De afmetingen van het A4-papierformaat zijn 210 mm bij 297 mm, zoals vastgelegd in ISO norm 216. Zo bestaat ook het A3 formaat, wat tweemaal zo groot is als het A4 formaat. Het A2 formaat is op zijn beurt tweemaal zo groot als het A3 formaat. Dit gaat zo door tot het A0 formaat dat tweemaal zo groot is als het A1 formaat. Dus een A4 formaat is precies een viermaal gehalveerd A0 formaat.

Naast de A-papierformaat serie worden nog veel meer formaten papier beschreven in de ISO norm 216, zoals B-papierformaat en C-papierformaat. In de praktijk worden ook formaten gebruikt die niet in de ISO 216 norm zijn beschreven. Zo wordt in de Verenigde Staten het zogenaamde US Letter-formaat van 8½ bij 11 inch gebruikt. Als we dit omrekenen naar millimeters, komen we uit op 279,4 mm bij 215,9 mm. Dat is dus 6 mm breder en 18 mm korter dan A4.

Het A4 formaat is in de Verenigde Staten onbekend. Naast al deze papierformaten bestaan nog veel meer formaten, waaronder het abri-papierformaat of posterformaat. Dit formaat bedraagt 1185 mm bij 1750 mm. Het abri-papierformaat wordt dus niet beschreven in de ISO 216 norm.

Waarvoor wordt het abri-papierformaat gebruikt?

Het zal weinig wenkbrauwen doen fronsen als het abri-papierformaat voornamelijk wordt gebruikt voor posters die zijn bestemd voor abri’s, de wachthuisjes die in het openbaar vervoer worden gebruikt. Deze abri’s zijn meest in glas of een ander transparant materiaal uitgevoerd. Het woord abri is afkomstig van het Zuid-Franse werkwoord “abrier”. Dit betekent zoveel als beschermen of beschutten. Meestal worden deze wachthokjes geplaatst door gemeenten, provincies en vervoersmaatschappijen, waarna de exploitatie ervan wordt uitbesteed aan commerciële bedrijven. Bekende exploitanten van abri’s zijn JDCeaux en Exterion Media. Het zijn deze exploitanten die de wachthokjes voorzien van reclame uitingen in de vorm van posters. Deze exploitanten passen het abri-papierformaat toe voor hun posters. Het is belangrijk dat de ontwerper van de posters exact de dimensies van de posters kennen, omdat verschil van de hoogte en breedte van het ontwerp direct zichtbaar is op de uiteindelijke posters in het bushokje. Standaardisatie van de afmetingen van een poster voor een wachthokje is zodoende cruciaal voor een goede kwaliteit van de afdruk.

Waarom worden abri’s voorzien van posters?

Veel abri’s in het Nederlandse straatbeeld zijn getooid met een reclame in abri-papierformaat. Deze posters zijn niet alleen een welkome bron van inkomsten voor de exploitant. Door de abri of het bushokje te voorzien van reclame hoopt de vervoersmaatschappij het vandalisme te verminderen. Immers, vandalisme op abri’s is een belangrijke kostenpost en door het wachthokje te voorzien van posters ziet deze er minder kaal uit en dat zou de lust op vernieling verminderen, zo is de theorie. Dat dit in de praktijk werkt, is ook wel te verklaren doordat posters op de wanden van de abri, een vuilnisemmer en verlichting de abri er gezelliger doen uitzien. Vandalen schrikken er in de dagelijkse praktijk voor terug om dit soort ‘gezellige’ wachthuisje te molesteren.

Het abri formaat word veel gebruikt in buitenreclame. Denk aan de reclamezuilen en bushokjes in de stad, NS abri posters en europanels.

Abri formaat
Abri formaat afmeting: 1185 x 1750 mm

Het Abri formaat in de verschillende rekeneenheden:

  • Abri formaat in millimeters: 1185 x 1750 mm
  • Abri formaat in centimeters: 118,5 x 175 cm
  • Abri formaat in meters: 1,185 x 1,75 m

Waar kan ik een template voor het abri-formaat downloaden? Bekijk de Adobe InDesign poster templates download pagina

Waar kan ik het abri formaat af laten drukken? 

Voor het afdrukken van een abri formaat poster kan je bij verschillende (digitale) drukkerijen terecht.  Vandaag de dag bestel je een abri formaat poster ook eenvoudig online. Bijvoorbeeld bij printerpro.nl verkopen ze abri formaat posters vanaf 1 stuk.

Scroll to Top